Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Dlaczego pszczoły warto karmić fondantem w postaci ciasta?
Fondant pszczeli w postaci ciasta to stała mieszanka cukrów prostych, fruktozy i glukozy oraz dodatku innych składników, wartościowych w żywieniu pszczół. Jest to uniwersalny produkt, który może stanowić uzupełnienie pokarmu przez cały rok. Jednak najbardziej przydaje się w okresach, kiedy pszczołom brakuje ich własnych zapasów.
Jakie wartości odżywcze ma fondant dla pszczół?
Ciasto pszczele jest dobrym składnikiem diety pszczół przede wszystkim ze względu na odpowiednią zawartość cukru, która odpowiada na zapotrzebowanie energetyczne pszczół i pomaga w zachowaniu zbilansowanego wzrostu. Ponadto ciasto pszczele wyróżnia się wysoką zawartością naturalnych składników, przez co jest w pełni bezpieczne i łatwo przyswajalne przez owady.
Co więcej, dzięki stałej, ale plastycznej i sprężystej konsystencji ciasta, możliwe jest łatwiejsze formowanie i kontrolowanie ilości pożywienia dostarczanego owadom i dostosowanie jej do ich aktualnego zapotrzebowania. Taka forma wpływa również na zmniejszenie ryzyka rabunków między ulami, gdyż ciasto pszczele jest produktem trudniejszym do przeniesienia. Dodatkowo fondant w formie ciasta może być podawany również w zimie, gdyż nie jest podatny na krystalizację i zachowuje odpowiednią konsystencję bez względu na warunki.
Dlaczego warto uzupełniać żywienie pszczół o fondant w postaci ciasta?
Ciasto dla pszczół sprawdza się doskonale, kiedy wiosną, owadom brakuje pożywienia po zużyciu zimowych zapasów. Jest to również produkt przydatny podczas jesiennego dokarmiania, w celu zgromadzenia większej ilości zapasów na zimę, a także w sytuacji, kiedy wymagane jest wzmocnienie pracy podczas szczytu sezonu pszczelarskiego. Chociaż ciasto pszczele można produkować we własnym zakresie, jest to bardzo czasochłonne i nie zawsze można uzyskać produkt o odpowiednich wartościach i konsystencji.
Gotowy wyrób umożliwia nie tylko, zaoszczędzenie czasu, ale również karmienie pszczół w sposób naturalny i odżywczy. Wysokiej jakości ciasto pszczele dostępne jest u producenta pomad cukierniczych Holger Food, który oferuje również pokarm dla pszczół w postaci syropu. Odpowiednio dobrany lepiej pobudza owady, szczególnie matki, co zapewnia większą wydajność pasieki, zrównoważony tryb pracy oraz szybszy rozwój owadów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana